Właściwa dieta u osób chorych na SM

Właściwa dieta u osób chorych na SM
Styl życia Artykuły

Mimo że nie ma uniwersalnej diety dla osób z SM, zdrowia dieta może podnieść poziom energii, pomagać w zwalczaniu zmęczenia i poprawiać samopoczucie psychiczne. Zmiana nawyków nie jest łatwa, dlatego poniżej zamieszczono wiele informacji, które mogą dostarczyć inspiracji, wiedzy i wsparcia. Należy pamiętać, aby omówić z lekarzem wszelkie zmiany w wykonywanych czynnościach lub diecie.

Dlaczego dieta jest ważna?

Czasami można usłyszeć powiedzenie „Jesteś tym, co jesz”. W przypadku wielu pacjentów chorych na SM, zdrowsze jedzenie sprawiło, że sami czuli się zdrowsi, jednak niektórzy z nich twierdzą także, że nie czują, aby sprawiało to jakąś różnicę. Ważne jest zatem, aby mieć świadomość, że wpływ zdrowej diety może być różny u poszczególnych osób, jednak jedna rzecz jest pewna: jedzenie o dużej wartości odżywczej może pomóc organizmowi poprawnie funkcjonować.
 

veg
Może także przynosić szereg innych korzyści, szczególnie w przypadku osób cierpiących na choroby przewlekłe takie jak SM. Zdrowa dieta może pomóc w takich kwestiach, jak: kontrola masy ciała

  • Zmniejszanie zmęczenia
  • Utrzymanie prawidłowej funkcji jelit i pęcherza moczowego
  • Minimalizacja ryzyka problemów skórnych
  • Utrzymanie zdrowych i silnych kości
  • Utrzymanie zdrowych zębów i dziąseł
  • Wzmocnienie serca
  • Poprawa siły mięśni i zakresu ruchu
  • Poprawa elastyczności
  • Zmniejszenie ryzyka pewnych chorób, takich jak choroba serca, udar mózgu, osteoporoza i pewne nowotwory

Należy pamiętać, że rozważając wprowadzenie istotnych zmian w diecie, najlepiej omówić je z lekarzem.

Na czym polega zbilansowana dieta?

Bardzo łatwo powiedzieć, że zbilansowana dieta może pomóc w leczeniu objawów stwardnienia rozsianego, ale co to oznacza? Co sprawia, że dieta jest zbilansowana?

Celem jest połączenie różnych pokarmów z głównych grup pokarmów. Sprawdźmy, dlaczego każda z nich jest ważna:

  • Białko pobudza wzrost i naprawę tkanek
  • Węglowodany i cukry są niezbędne do zapewnienia energii
  • Tłuszcze są potrzebne do wchłaniania pewnych witamin i egzogennych kwasów tłuszczowych
  • Błonnik pomaga w zdrowym trawieniu
  • Witaminy i minerały są potrzebne do zapewnienia prawidłowego przebiegu procesów w organizmie, takich jak naprawa tkanki, zachowanie siły kości i wchłanianie substancji odżywczych
  • Zasadnicze znaczenie dla prawidłowego działania organizmu mają płyny. Woda jest używana w różnych procesach chemicznych odbywających się w komórkach i jest potrzebna we krwi transportującej substancje odżywcze po całym organizmie
eating right
Od społeczności osób chorych na SM

Nikt nie wie więcej na temat stwardnienia rozsianego niż wszystkie osoby, które żyją z nim na co dzień. Poniżej zestawiliśmy kilka sposobów na poprawę jakości diety, które w społeczności osób chorych na SM sprawdziły się najlepiej.
Przedstawiamy kilka głównych wskazówek.

Sprawiaj sobie przyjemność!
Paula, merchandiser wizualny z Londynu, choruje na stwardnienie rozsiane od czterech lat. Zdeterminowana, by wieść jak najlepsze życie niezależnie od swojej choroby, uświadomiła sobie, jak ważna dla radzenia sobie z objawami była jej dieta. A to oznacza także sprawianie sobie czasami przyjemności!


Świeże, smaczne, proste i niedrogie jedzenie jest możliwe nawet jeżeli chorujesz na SM...
Nick Davies, u którego rozpoznano postać pierwotnie postępującą SM (PPMS) w roku 2009, zgadza się, że idea gotowania, gdy ma się stwardnienie rozsiane, może być zniechęcająca. Jednak mimo że jednoczesne stanie i gotowanie jest dla niego uciążliwe, Nick jest dowodem na to, że zdrowe, smaczne posiłki nie są poza zasięgiem osób z SM. Nick założył nawet bardzo popularną stronę internetową ze swoimi dziełami. Niektóre z nich można znaleźć w punkcie z przepisami. Aby dowiedzieć się więcej na temat tego, jak Nick nauczył się radzić sobie w kuchni, żyjąc ze stwardnieniem rozsianym, zapraszamy na jego blog dostępny tutaj.

Słuchaj swojego ciała
Pisząc o tym, jak żyć zdrowo mając SM, Paula podkreśla istotną rolę słuchania, czego potrzebuje organizm. Niestety nie jest to jednak coś, co pojawia się z dnia na dzień. Jest to umiejętność, która wymaga czasu, prób i błędów oraz pozytywnego podejścia. Więcej na temat jej doświadczeń i tego czego potrzeba, aby faktycznie zrozumieć czego potrzebuje organizm, można przeczytać tutaj.

Przepisy

W ramach zaostrzenia apetytu przedstawiamy kilka przepisów, które warto wypróbować:

Penne z pikantnym sosem pomidorowym Pasta
Składniki na 4 porcje
Składniki

  • 12 średnich filetów anchois (posiekanych)
  • 3 średnie pomidory (posiekane)
  • 118,29 ml czarnych oliwek Kalamata
  • 2 łyżki stołowe kaparów
  • 1 ząbek czosnku (posiekany)
  • 2 łyżki stołowe natki pietruszki (świeże płaskie liście, posiekane)
  • 2 łyżki stołowe bazylii (świeża i posiekana)
  • 1 mała czerwona papryczka chilli (suszona)
  • 1 szczypta soli
  • 59,15 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 500 g makaronu penne

Czas przygotowania: 65 minut
Czas gotowania: 20 minut

Instrukcje

  1. Do jednej miski wrzucić filety anchois, pomidory, oliwki, kapary, czosnek, natkę pietruszki, bazylię, chilli, sól i oliwę z oliwek.
  2. Dobrze wymieszać.
  3. Przenieść na patelnię i dusić na wolnym ogniu przez godzinę, pamiętając, aby często mieszać.
  4. Zagotować duży garnek wody i ugotować makaron al dente.
  5. Odsączyć makaron, dodać do sosu i dobrze wymieszać.

Łosoś obsmażony na patelni z kuskusem miętowym i brokułami salmon
Składniki na 4 porcje
Składniki

  • 4 średnie steki łososia
  • 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 szczypta przyprawy pięciu smaków
  • 1 opakowanie kuskusu
  • 1 łyżka stołowa świeżej mięty (drobno siekanej)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny (startej)
  • 2 główki brokułów (pocięte na różyczki)

Czas przygotowania: 2-3 godziny
Czas gotowania: 30 minut

Instrukcje

  1. Marynować łososia w oleju sezamowym, sosie sojowym i chińskiej przyprawie pięciu smaków przez kilka godzin, o ile to możliwe.
  2. Przygotować kuskus zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, bez użycia oleju, tzn. używając tylko wody do napęcznienia kuskusu.
  3. Gdy kuskus będzie gotowy, wymieszać z miętą i skórką cytryny i przykryć.
  4. Ugotować brokuły na parze (lub w mikrofalówce), nie rozgotowując.
  5. Pozostawić pod przykryciem.
  6. Wyjąć łososia z marynaty.
    Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i obsmażać łososia 1-2 minuty z każdej strony.
  7. Podać natychmiast z kuskusem i brokułami

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszamy na blog kulinarny Nicka Daviesa, My Easy Suppers

Czy znasz jakieś przepisy na smaczne i łatwe do zrobienia dania? Jeżeli tak, prześlij je nam i możemy dodać je do powyższej listy!

Przydatne łącza